Invictus

Out of the night that covers me,
Black as the pit from pole to pole,
I thank whatever gods may be
For my unconquerable soul.

In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeonings of chance
My head is bloody, but unbowed.

Beyond this place of wrath and tears
Looms but the Horror of the shade,
And yet the menace of the years
Finds and shall find me unafraid.

It matters not how strait the gate,
How charged with punishments the scroll,
I am the master of my fate,
I am the captain of my soul.

Yesterday my grandmother passed away. Today her body was buried.

 

I’m embarrassed to admit it but rather than feel sorrowful, I feel relieved. It’s been a long journey with so much drama since she had a stroke in 2012 and finally it ended. I know I always have a delayed response to sorrow – maybe in a week or two when I miss her then I’ll start crying about it.

After all that has happened until today, all I want to do now is rest and sleep. Finally I have 1 less thing to worry about and 1 less responsibility to deal with. Relieved is the appropriate word to use. I never realised how tired I truly have been.

It’s the start of the new year in the Islamic calendar today. It is a Friday today with light rain. What great timing. I hope it is a good sign.

 

Allahummaghfirlahu warhamhu wa’afihi wa’fu’anhu.Β 

Advertisements

Kematian.

Sejak kebelakangan ini, aku sering memikir tentang kematian. Aku rasa aku mula banyak pikiran sejak mendengar berita kematian orang-orang muda – seorang polis trafik yang meninggal dunia pada usia 29 tahun semasa bertugas, dan selepas itu Shea Rasol seorang blogger fesyen dari Malaysia yang meninggal dunia akibat kanser. Macam-macam soalan di dalam otakku:

Macam mana tu rasanya mati?
Macam mana tu rasanya nyawa ditarik?
Macam mana tu rasanya kesakitan kematian?
Sedangkan Rasulullah sendiri takut akan kesakitan kematian and mendoa agar dimudahkan untuk menghadapi sakratul maut.
Sedangkan Rasulullah itu maksum dan itu pun rasa kesakitan itu sangat teruk sampai Rasulullah sendiri tidak mahu ummat baginda merasainya.
Macam mana tu rasanya di dalam kubur?
Menantikan hari dibangkitkan.
Berapa lama tu agaknya harus menunggu?
Sambil menahan siksaan kubur.
Sambil menahan rasa kesal.
Sambil menahan sebak kerana tiada orang boleh membantu.
Seorang je di situ.
Pekik terlolong pun tak guna.
Tak ada orang yang akan dengar.
Tak ada orang yang akan membantu.

Dulu aku pernah kata, aku tak takut apa-apa. Tak ada fobia pada apa-apa.
Sekarang, aku ada satu fobia. Iaitu phobia kematian.
Ye, memang semua orang akan mati. Tetapi, tak sanggup aku nak menahan process kematian, dan apa yang terjadi seterusnya. Aku pernah rasa sakit. Sakit dari segi fizikal. Sampai sekarang aku masih ingat sakit macam mana. Ya Allah, tak sanggup aku hidup menderita.

Aku takut. Really, honestly, betul-betul aku cakap. Aku takut. Takut mati.

The thought of going through pain on my own, all alone, worries me. Scares me.

Sebab tu aku cuba nak berubah dan menjadi insan yang baik. Aku sangat heran akan orang yang kata mereka takut mati tapi hidup macam dia tak takut mati.

Takpelah. Aku utamakan diriku dulu. Betulkan diriku. Buat yang terbaik untuk diriku. Untuk hidupku dan untuk matiku.